El Museu de la Pau de la Vall d’Uixò rep el suport del Consell i l’Ajuntament perquè torne a funcionar

El projecte va obtindre el suport de la ciutadania en els primers Pressupostos Participatius de la Generalitat

per NLV

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l'Ajuntament de la Vall d'Uixó col·laboraran en la posada en funcionament del Museu de la Pau d’aquest municipi de la Plana Baixa.

Així ho han acordat la consellera Rosa Pérez Garijo i l'alcaldessa, Tania Baños, durant la reunió celebrada a l'Ajuntament aquest dimarts. També hi han assistit la tinenta d'alcaldessa i regidora d'Educació i Habitatge, Carmen García Arnau, i altres membres de la corporació.

El projecte, que compta amb una dotació inicial de 200.000 euros, naix d'una proposta de l'Associació Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs (Centre Delàs) amb seu a la Vall d'Uixó, que va obtindre el suport de la ciutadania en els primers Pressupostos Participatius de la Generalitat.

Rosa Pérez Garijo ha agraït «la implicació de l'ajuntament de Vall d'Uixó, amb el qual treballa conjuntament en molts àmbits, com la memòria democràtica, la participació i ara també en qualitat democràtica, amb l'impuls del Museu de la Pau».

L'alcaldessa de Vall d'Uixó, Tania Baños, al seu torn, ha destacat la llarga trajectòria d'aquesta ciutat en la defensa de la cultura de la pau, «donant ara un nou impuls amb un dels projectes més importants, com és el Museu de la Pau», i contribuint a «deixar un món millor».

Represa del projecte

El Museu de la Pau de la Vall d'Uixó, el primer de l'estat espanyol, va ser inaugurat el 10 de desembre del 2000. La iniciativa s'inscrivia en un projecte global dut a terme per l'Organització Internacional de Museus per la Pau, sorgida al Japó el 1955.

Durant uns anys va desenvolupar, gràcies a un grup de voluntaris, un gran nombre d'activitats d'educació i cultura de pau. No obstant això, en el context de la crisi financera del 2008, el suport de les administracions va desaparéixer i les activitats i el desenvolupament van quedar truncats.

Ara, amb l'arribada a Vall d'Uixó del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, existeix de nou un grup de persones voluntàries que volen tornar a engegar el projecte que, no obstant això, necessita un mínim de recursos per a mantindre espai, l'edifici i el personal de referència.

Els objectius són el foment del coneixement i divulgació de la cultura de pau a la Vall d'Uixó i al País Valencià des de l'àmbit institucional, acadèmic i de la societat civil i desenvolupar activitats de pau d'àmbit local i internacional a la Vall d'Uixó.

Per a això, és necessari establir un espai físic de referència del Museu de la Pau a la localitat, on implantar una programació permanent i dinamitzada per personal especialitzat.

A més, es vol promoure la creació d'un Consell Assessor del Museu de la Pau amb la participació de la Càtedra Unesco de Filosofia per la Pau de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana (UJI), l'Institut Interuniversitari de Pau i Desenvolupament (IUDESP) de l'UJI i la Universitat d'Alacant (UA) i el Centre Delàs, entre altres.