El Centre d’Estudis dels Ports i Els Ports FC, creus de Santa Llúcia 2023 de l’Ajuntament de Morella

El CEP va nàixer el 1983 amb la finalitat de promoure la cultura i la llengua de la comarca

per NLV

L’Ajuntament de Morella (els Ports) ha celebrat aquest dimarts un ple extraordinari per a aprovar la concessió, a proposta de l’alcaldia, de la creu de Santa Llúcia 2023, la màxima distinció de la ciutat, al Centre d’Estudis dels Ports (CEP) i Els Ports Futbol Club. L’acte de lliurament tindrà lloc aquest dissabte, 7 de gener, a les 13 hores, a la Sala del Justícia.

La distinció d’Els Ports FC s’ha aprovat per unanimitat, mentre que la del Centre d’Estudis dels Ports ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra del Partit Popular, que no hi està d’acord, entre altres motius, perquè discrepa de la defensa de la unitat de la llengua per part de l’entitat.

El CEP va iniciar el seu camí el 1983 amb la finalitat de promoure la cultura i la llengua de la comarca. Aquest objectiu l’ha dut a terme de moltes maneres mitjançant la reflexió, l’estudi, la recerca, el debat i l’organització de la universitat d’estiu, l’incentiu de l’escriptura i la publicació, etcètera. Fins al primer lustre del segle actual el centre va estar molt actiu, la dècada següent es va apagar una mica i el 2015 va reviscolar, gràcies a la participació del col·lectiu Els Ports en Moviment i, actualment, està en ple funcionament.

En els inicis de la transició, i lligat al moviment reivindicatiu que envoltava l’organització de l’Aplec dels Ports, van nàixer la revista Els Ports i l’Associació Cultural Els Ports, que van tindre una vida efímera. Des del 1983 es va reprendre la tasca i es va refundar l’entitat amb el nom d’Associació Cultural i Comissió de Normalització Lingüística dels Ports (ACICNP). Durant la seua història ha participat en diferents activitats i publicacions com ara les 25 edicions del Concurs literari Vint-i-cinc d’abril, 71 números de la revista comarcal AU!, així com diferents opuscles com Sí a l’ús de la llengua, Índex temàtic Au! 5 anys, o Independència 1961-1991. També ha dut a terme la Guia Bibliogràfica de la Comarca dels Ports. A més, fa tres anys va crear la col·lecció Biblioteca dels Ports de Morella.

Per tant, l’ACICNP, que el 2003 va passar a ser legalment el Centre d'Estudis dels Ports (CEP), va començar a funcionar fa 38 anys. Un dels esdeveniments més important que ha organitzat va ser el primer Congrés dels Ports en el marc de la XL Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos, celebrat el 1996, en el qual es van presentar 80 treballs sobre la comarca, publicats en dos volums. També ha efectuat diverses investigacions i encàrrecs sobre heràldica, toponímia, antropologia, etcètera. Des de l'any 1993 fins al 1999 el CEP va organitzar a Morella un seminari d'estiu dirigit pel sociòleg Lluís V. Aracil que va tractar els temes: Error i engany; La mort humana; Casa, presó, camí, frontera; Vergonya i culpa; L’enveja; Fonaments de sociolingüística general; i Llengua nacional.

L’Ajuntament també assenyala que els últims anys «el CEP ha hagut d’ampliar el seu àmbit d’actuació també a l’activisme», ja que, «en primer lloc, s’ha posicionat contra la llei de mancomunitats tal com estava redactada», i, «en segon lloc, la seua intervenció ha estat important per aturar el projecte neoliberal i pseudoecologista Maestrazgo-Els Ports que pretenia depredar els recursos naturals de tota la zona». A més, «actualment, ha manifestat el seu rebuig al macroprojecte de 22 parcs eòlics a l’Aragó que evacuarien a través d’una línia de Molt Alta Tensió (MAT) a la subestació de Morella».

Els Ports Futbol Club

Quant als Ports Futbol Club, és una entitat que promou la pràctica de l’esport entre la gent més jove, una tasca que «no és fàcil poder assolir en municipis on la població no és elevada», ha indicat el consistori. Així, «des de fa 20 anys l’equip aglutina xiquets i xiquetes de la comarca que, al seu torn, han unit en el projecte també famílies i pobles». En l’actualitat, Els Ports FC compta amb 8 equips federats repartits en les quatre seus de joc a Morella, Vilafranca, Forcall i Cinctorres. 

Ara mateix, apunta l’Ajuntament, «pràcticament tots els jugadors de la comarca que hi ha en els equips amateurs, com són el Morella FC, Vilafranca i Cinctorrà, han jugat o entrenat en Els Ports FC. També cal destacar que una jugadora del club, Laia, participa en la categoria benjamí del Vila-real CF».

I afegeix que «cal fer una menció especial a una iniciativa, com és el Futbol 3 que se celebra des del 2011 a final de temporada a la nostra ciutat, una jornada festiva i esportiva que aplega xiquets, xiquetes i famílies de tota la comarca al Jaume I».