Socarrats torna a rememorar els «terribles fets» de la guerra de Successió a Vila-real

L’entitat ha programat actes commemoratius la setmana vinent

per NLV

L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real rememorarà la setmana vinent els «terribles fets» ocorreguts a la ciutat el 12 de gener del 1706. Una data marcada per l'assalt de la capital de la Plana Baixa dut a terme per les tropes borbòniques de Felip V, en el marc de la guerra de Successió.

Enguany, l’entitat, amb la col·laboració de la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament i Acció Cultural del País Valencià, ha programat, d’una banda, la conferència «La guerra de Successió vista des de Vila-real», a càrrec del filòleg i teòleg Avel·lí Flors, Premi Socarrat Major 2022, que tindrà lloc el dijous 12 de gener, a les 19.30 h, a la Sala Diàfana de la Casa dels Mundina, i, d’altra banda, la Marxa Cívica que commemora la crema de Vila-real per Felip V.

Aquest acte reivindica la memòria d'una fita tràgica, atés que la valentia dels vila-realencs del moment en prendre partida pels Àustries i no pels Borbons, va significar la mort d'una part important de la població, saquejada i cremada pel rei castellà. L'acabament de la guerra va donar lloc al Decret de Nova Planta, que va posar fi als drets i llibertats dels valencians.

La comitiva, en què participaran els Miquelets del Regne de València, eixirà a les 19 h de la seu de Socarrats, al carrer Sarthous, i recorrerà l'avinguda del Cedre, el carrer de Pere III, el carrer Major Sant Jaume, la plaça de la Vila, i els carrers Major Sant Domènec i Lluís Vives fins a la torre Motxa, on tindran lloc els parlaments institucionals, presentats per Glòria Castellote. La portadora del penó serà Maribel Castillo Esteller.