Hosbec i la CEV s’alien per a intentar derogar la taxa turística després de les eleccions

Les dues entitats s’han compromés a treballar perquè no s’aplique mai

per NLV

La patronal de turisme Hosbec i la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) treballaran conjuntament el 2023 per a «aconseguir neutralitzar» la taxa turística, amb l'objectiu que «no arribe a aplicar-se mai o que fins i tot puga ser derogada» després de les eleccions autonòmiques de maig.

Així ho van apuntar aquest dilluns en una reunió celebrada per a traçar les línies estratègiques del turisme valencià per al 2023. En la trobada, hi van participar el president de la CEV, Salvador Navarro; el president d’Hosbec, Fede Fuster, i les secretàries generals d’Hosbec, Nuria Montes i Esther Guilabert, i la nova directora, Victoria Puche, informa la patronal hotelera.

Les entitats s'han compromés a treballar perquè la taxa turística -aprovada per la Generalitat per a l’aplicació a partir de Cap d'Any, amb caràcter voluntari per part de cada ajuntament- no s'aplique i que es derogue «quan es constituïsca el nou govern que isca de les urnes al maig, si es donen les circumstàncies per a això».

Paral·lelament, Hosbec i la CEV es coordinaran per a «maximitzar» la promoció turística del País Valencià  i estructurar productes que contribuïsquen a la desestacionalització.

Les relacions laborals seran un altre dels punts en els quals tindran una actuació coordinada, perquè durant el 2023 s'escometrà la negociació del conveni col·lectiu d'Alacant, el que dona cobertura a un nombre més elevat de treballadors de l'hostaleria valenciana, amb més de 40.000 afectats i «una important repercussió tant mediàtica com social».

Respecte al 2023, el president d’Hosbec ha advertit que serà «un any molt difícil, marcat sobretot pels indicadors econòmics». Ha assenyalat que hi haurà dificultats en la demanda turística -atés que es veurà disminuïda la capacitat de despesa dels consumidors per l'increment de costos, inflació i tipus d'interés- i també en el costat de l'oferta, que «encara no s'ha recuperat del dur colp que els dos anys de pandèmia va suposar per a l'estructura empresarial turística».

«Moltes inversions es paralitzaran per la pujada dels tipus d'interés i s'esperarà a una economia més calmada i estable per a mamprendre nous projectes», ha augurat. No obstant això, ha garantit que el turisme «continuarà estant en la prioritat de despesa dels consumidors»: «Treballarem intensament perquè el 2023 siga un any de consolidació de recuperació, malgrat les dificultats».

Per part seua, el titular de la CEV ha ressaltat que el turisme és «clau» en la marxa de l'economia valenciana. «Si el 15% del PIB -el pes del turisme valencià- té dificultats, la resta de l'economia té dificultats», ha avisat.