La Comarca Científica i La Veu presenten el segon vídeo sobre les comarques del País Valencià

Ja es pot veure el capítol dedicat a la distribució territorial durant la II República i la dictadura franquista

per NLV

La Comarca Científica i Aula Codi, del Grup La Veu, col·laboren en un projecte audiovisual sobre les comarques del País Valencià. Després de presentar el passat 29 de desembre el primer vídeo de la sèrie, que prova de contestar les preguntes «què són» i «d’on venen», aquest dilluns ofereixen un altre lliurament, dedicat a la distribució territorial durant la II República i la dictadura franquista. Per a explicar què va succeir en l’àmbit que ens ocupa en aquests períodes històrics, han comptat una altra vegada amb el geògraf Joan Membrado, professor del Departament de Geografia de la Universitat de València, qui ha escrit diversos articles sobre les èpoques esmentades.

Aquest Cap d’Any ha entrat en vigor una norma que, «amb efectes purament cartogràfics», modifica el mapa del País Valencià vigent des del 1987, amb uns canvis que afecten sobretot el nord i l’Horta, aprovats a petició d’alguns ajuntaments. Tanmateix, encara hi ha nombroses reclamacions de municipis i col·lectius que no han estat ateses. 

Però és molt probable que el coneixement sobre aquests canvis no siguen generalitzats i queden reduïts a mitjans com ara Diari La Veu o espais com ara La Comarca Científica, promotors d’aquest vídeo. De fet, les comarques valencianes són molt desconegudes per a una gran part de la societat valenciana.