Trenta-tres torres del País Valencià, Catalunya i la Franja encendran focs a favor dels drets humans

La iniciativa balear d’encesa de torres a la Mediterrània és coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) per segon any consecutiu

per NLV

Aquest dissabte, 14 de gener, se celebrarà per segona vegada al País Valencià, Catalunya i la Franja l'«Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels drets humans». La iniciativa, organitzada pel Consell de Mallorca, l’IES Marratxí i Amnistia Internacional, i celebrada per primera vegada el 2016, és coordinada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), una fundació que compta en el seu patronat amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

El 2022 l’IRMU va coordinar 9 torres i enguany ha aconseguit que s’hi sumen 33 torres o fortificacions de 26 poblacions dels territoris de parla catalana. L’objectiu de l’acte és doble: d’una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu la Mediterrània, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seua hi perden la vida, tal com denuncia el manifest escrit per Amnistia Internacional, i, d’altra banda, reivindicar i valorar les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present en aquests territoris.

Encesa de Torres del 2022 | IRMU  @iramunt

Hi participaran les poblacions valencianes de Monóver, Petrer, Teulada, Dénia, Pedreguer i Vila-real; les catalanes de Cadaqués, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar, Castelldefels, Sant Just Desvern, Santa Susanna, Vila-rodona, Falset, Batea, Lleida, Isona, la Terreta (Tremp), Àger, Santa Oliva, Campredó, Amposta, la Ràpita i Alcanar, i a la Ribagorça aragonesa, Areny de Noguera i Benavarri.

L’acte, que tindrà lloc de forma simultània, recrea la comunicació visual que hi havia entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí.

Encesa de Torres del 2022 | IRMU  @iramunt

La jornada començarà a les 12.45 h amb la lectura del manifest en cadascuna de les torres. Tot seguit, es farà l’encesa de fum. L’acte del matí acabarà, en alguns casos, amb la cantada del Viatge a Ítaca, de Lluís Llach. Posteriorment, a les 18 h, es tornarà a llegir el manifest i, a les 18.30 h, s’encendran les bengales de foc.

L’esdeveniment és possible gràcies a la col·laboració del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

Encesa de Torres del 2022 | IRMU  @iramunt

I també de nombrosos col·lectius i entitats locals i comarcals com ara, al País Valencià, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, l’Associació Cultural Amics de Teulada, l’Associació «Pren-li Foc a la Metxa», l’Ajuntament de Teulada, el Centre d’Estudis Locals del Vinalopó, la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, l’Ajuntament de Monóver, l’Ajuntament de Petrer, Xinosa Associació d’Amics del Patrimoni Monóver, el Museu Dámaso Navarro, Càritas Monòver, Creu Roja Monòver, l’Ajuntament de Dénia, l’Ajuntament de Pedreguer, Els Pòrxens Associació per a la Recuperació del Patrimoni Cultural de Pedreguer Coet i Corda Pedreguer i el Centre d’Estudis Antropològics ACAF.