Recuperen tres àmfores romanes del segle I al soterrani d’un domicili de Santa Pola

La UA ha determinat que, probablement, són àmfores  bètiques, de l’Època Altimperial

per NLV

El Seprona de la Guàrdia Civil d'Elx (el Baix Vinalopó) i el Museu de la Mar han desenvolupat una operació conjunta que ha permés recuperar tres àmfores romanes del segle I. La propietària d'un domicili va trobar aquestes peces històriques al soterrani de l’habitatge de Santa Pola, «possiblement adquirides per un familiar ja mort» i ho va comunicar a les autoritats.

La Universitat d'Alacant ha dut a terme una primera anàlisi preliminar i ha determinat que, probablement, són àmfores  bètiques, de l'Època Altimperial, i van ser localitzades en un dels derelictes del litoral.

Després de l'avís, agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) es van personar a la casa el passat 5 de desembre. La ciutadana les havia trobades mentre netejava la casa, que volia posar a la venda, i va pensar que podien tindre valor històric. Els agents es van posar en contacte amb els especialistes del Museu de la Mar de Santa Pola, organisme encarregat de la recuperació, estudi i custòdia del patrimoni de la ciutat, on es van traslladar perquè els especialistes facen una autenticació. Després de ser estudiades meticulosament, netejades i restaurades en la mesura del possible, s'hi exposaran al públic.

La majoria d’àmfores trobades en aquesta zona eren oleícoles, ja que s’utilitzaven per al transport d'oli procedent de la zona bètica de la península i s’embarcaven al Portus Ilicitanus, amb destinació a Roma. Unes altres també eren usades per al transport de vi i de salses de peix (garum) molt apreciades pels romans. Per la morfologia que presenten aquestes tres peces, podria tractar-se d'àmfores dedicades a l'emmagatzematge i transport d'algun d'aquests productes.

La Guàrdia Civil i l'Ajuntament de Santa Pola han recordat que aquestes peces pertanyen al patrimoni històric de l'arqueologia subaquàtica i estan protegides. La Llei 4/98 del Patrimoni Cultural Valencià estableix que les peces arqueològiques, com a objectes que integren el Patrimoni Històric, són béns de domini públic, propietat de l'Administració.

Així, l'article 65 d'aquesta llei obliga a tota persona que trobe un objecte arqueològic a comunicar-lo a les autoritats com més prompte millor. No fer-ho pot suposar una infracció considerada greu, i castigada amb una multa que oscil·la entre els 60.001 i els 150.000 euros.