Comunicat MB País Valencià comarques del sud sobre l'epidèmia del Coronavirus, 2019-nCoV

Comunicat MB País Valencià comarques del sud sobre l'epidèmia del  Coronavirus, 2019-nCoV
Comunicat MB País Valencià comarques del sud sobre l'epidèmia del Coronavirus, 2019-nCoV | PxHere

1. El 2019-nCoV és un virus procedent d'un reservori animal i que ara es pot transmetre de persona a persona després de la seua aparició a Wuhan a la fi del 2019. S'està proposant una molt activa contenció de la seua extensió a partir de la identificació de les persones amb símptomes i d'aquelles en contacte amb persones de les zones afectades.

2. Encara no es coneix bé la seua taxa de mortalitat.

3. A hores d'ara no sabem on se situa el 2019-nCoV en l'escala de transmissibilitat de persona a persona. Si bé les mesures preses són adequades per a tractar de contenir la pandèmia, aquesta no sembla fàcil de controlar ja que és possible, com s'ha documentat, que les persones asimptomàtiques -les quals poden passar els filtres d'identificació- poden ser portadores i potenciament propagadores de la infecció /1. Com més gent portadora siga asimptomàtica o amb símptomes lleus possiblement la pandèmia serà més difícil de controlar ja que aquestes persones no assistiran a rebre atenció sanitària. En aquest sentit la mortalitat relativa podria ser baixa però el nombre absolut de persones mortes podria ser alt, tal com passa amb altres infeccions víriques. Un virus que representa una baixa amenaça per a la salut a nivell individual pot presentar un alt risc a nivell de la població /2.

4. També s'ha de comptar amb la possibilitat d'incidents a partir de persones "superpropagadores" en casos específics especialment als entorns hospitalaris, on poden infectar persones vulnerables somàticament com ha passat en altres epidèmies víriques. Aquesta possibilitat suposa el que la Generalitat estiga preparada per a establir mesures de contenció extrahospitalàries. La feblesa de la nostra Atenció Primària, assetjada per les retallades des de 2012, no facilita aquesta tasca.

5. La Generalitat ha donat informació als serveis de salut. Ara bé, l'absència de control de Generalitat sobre els aeroports i d'altres portes d'entrada dificulta la capacitat del País Valencià per a col·laborar en la contenció d'aquesta nova possible pandèmia. D'altra banda, la recomanació feta des dels serveis de salut pública de la Generalitat Valenciana, en el cas de persones que han visitat zones infectades i sense símptomes, de "seguir realizando una vida normal en familia, con amigos y en el ámbito escolar y laboral", sense establir mesures específiques d'identificació del virus ni de control ni de vigilància epidemiològica no sembla adequada /1. La Conselleria de Sanitat ha d'obrar de forma autònoma de la del Ministeri de Sanitat, de forma que la seua actuació ajude a augmentar el coneiximent científic sobre aquesta nova possible pandèmia i permeta desenvolupar i dotar de mitjans adequats els nostres serveis de salut pública i d'atenció primària, així com millorar la nostra capacitat d'innovació tecnològica pública al servei de la població.

6. El coronavirus 2019-nCoV no és l'únic problema, ni actualment el més important problema de salut pública al País Valencià. Si bé els virus es propaguen, les pors irracionals -via mitjans de comunicació massius- es propaguen més. Cap mitjà de comunicació alerta sobre els morts derivats dels desnonaments de les vivendes, dels factors derivats de la pobresa i de l'exclusió, de la contaminació, de les condicions roïnes de treball, de les desigualtats o dels problemes de qualitat dins de l'atenció sanitària.

Notes

1. Un article sobre la possible efectivitat de les mesures d'dentificació simptomàtica es pot trobar en aquest enllaç <ttps://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001899?query=RP>. El que diu aquesta comunicació és: s'estudien els 126 passatgers d'un avió que ix de Wuhan i que arriba a Alemanya. 10 viatgers simptomàtics o en contacte amb persones amb 2019-nCoV van ser transferits a un hospital per a estudi. D'aquests 10 ningú no patia del 2019-nCoV. Entre la resta de viatgers, es trobaren 2 persones asimptomàtiques les quals eren portadores del 2019-nCoV. Aquests 2 serien potencials propagadors si no haguessen estat identificats. No es coneix bé la transmissibilitat potencial a partir de persones sense símptomes, però el resultat d'aquesta comunicació posa dubtes sobre la recomanació feta des dels serveis de salut pública de la Generalitat Valenciana, en el cas de persones que han visitat zones infectades i sense símptomes.

2. Un article excel·lent per a entendre l'actual problema del coronavirus 2019-nCoV es pot trobar en aquest enllaç <https://vientosur.info/spip.php?article15605>.

+ Informació:

“Tot allò que se sap del primer cas de coronavirus confirmat a Catalunya"

https://www.vilaweb.cat/noticies/coronavirus-barcelona-catalunya-casos/

"Com es troben els qui hi han estat en contacte? Es troben bé, i de moment no presenten símptomes de la malaltia. En total són vint-i-cinc persones amb qui ha tingut un contacte més directe i que es troben aïllats a casa, supervisats pels professionals de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica per veure si desenvolupen els símptomes de la malaltia. Hi hauran de romandre dues setmanes. Són gent del seu entorn més pròxim, familiars i amics, i també els qui viatjaven més a prop d’ella en l’avió que la va tornar d’Itàlia a Barcelona."

"Confirmats els dos primers casos de coronavirus, a Barcelona i Vila-real”

https://www.vilaweb.cat/noticies/almenys-setze-infectats-per-coronavirus-i-250-persones-en-quarantena-al-nord-ditalia/

“Covid-19: surge in cases in Italy and South Korea makes pandemic look more likely”

https://www.bmj.com/content/368/bmj.m751

Marea Blanca País Valencià comarques del sud