Ferrando Badia i Xavier Casp, dos antics coneguts...

Ferrando Badia i Xavier Casp, dos antics coneguts...
Ferrando Badia i Xavier Casp, dos antics coneguts...

Al 1995 quan m’incorpore al Consell Valencià em trobí amb dos antics coneguts: Juan Ferrando Badia proposat pel PP, i Xavier Casp per Unió Valenciana, els dos alineats com “blavers”. No va haver-hi sorpresa, el cas és que jo els coneixia de feia temps, de quan vaig estar estudiant a la Universitat.

La meua promoció fou la del 1958-1963, llavors a la facultat de Dret al departament de Dret Polític estava com catedràtic Francisco Murillo Ferrol, un home obert, demòcrata i innovador, com ajudant vingué amb ell José Jiménez Blanco del mateix tarannà, a la mateixa càtedra, però, quedàvem com adjunts Juan Ferrando Badia, i Diego Sevilla Andrés. El darrer havia pretès ser catedràtic i no ho va aconseguir, falangista de la “quinta columna”, estava totalment marginat i enfrontat amb la resta, i Ferrando que intentava reeixir no li quedà altre remei que ser “progre”.

He de dir que a les classes que va vindre ens explicà el sistema regional italià com un exemple a tindre en compte, de cara a un futur democràtic. Ferrando tenia amistat o relació amb alguns alumnes de cursos superiors, com Antonio Sánchez Gijón, que semblaven crítics amb el falangisme. En una ocasió els vaig acompanyar a un acte del carlins als Cine Rex, en converses diverses Ferrando en ”petit comitè” es considerava antifranquista. Era notori l’enfrontament amb Sevilla Andrés, i, Ferrando volia fer carrera, guanya una oposició i se’n anà a una ciutat del centre com catedràtic, durant dels darrers anys de la dictadura es va vincular al grup del diari Madrid i Calvo Serer.

Durant la transició, ja de tornat es convertí en un declarat anticatalanista. Durant els temps que estigué al CVC es va adaptar a les necessitats del PP, catedràtic ja de València, es dedicà aprofitar la seua situació al CVC. Al 1978 deixà el Consell per expiació del mandat, per la qual cosa no participà en el Dictamen sobre la Llengua, i el PP el feu adjunt de la Sindicatura de Greuges; després ja jubilat, va tornar al CVC on restà una parell d’anys sense significar-se massa, però sense abandonar el “blaverisme”.

A Casp el vaig conèixer als anys 60, de la mà de l'Eliseu li vaig fer alguna visita, el trobi molt burgés, eren els temps de l'Editorial La Torre, no puc afegir no res sobre el seu pas al secessionisme, cosa pública i ja prou tractada. Al incorporar-me al Consell Valencià de Cultura coincidirem uns anys, incloent-hi tot el procés d'elaboració del Dictamen sobre la Llengua, en el qual es situa en la defensa del bla verisme. La seua actitud amb mi no fou hostil, més aviat ens feia comentaris com “això no és correcte català” quan, al seu parer alguna, persona situada en el sector “catalanista” no feia ús correcte del idioma. Durant el procés de recepció d’entitat culturals consultades per emetre el dictamen adés esmentat, en certa ocasió al escoltar als invitats en va dir” Aquesta gent a vingut a defendre el castellà”, a lo qual li vaig aclarir que eixa gent havien vingut proposada pel ell. Al final feu un vot particular junt amb Sepulto Penyarroja, en el qual es manifestaven en contra de crear una entitat normativa nova, el que ara és l’Acadèmia de la Llengua, més tard,però, deixà el CVC essent anomenat per Zaplana acadèmic de la llengua, o siga en contra del que havia dit, amb el dret a les corresponents dietes, ironies de la història. Recorde que quan abandonàrem la sessió en la qual es va aprovar el Dictamen del CVC sobre la Llengua, a l’estiu de 1998, es produí una concentració "blavera" a les portes de la nostra seu que no ens deixava eixir, ho férem en furgons de la Policia, i al pujar la gent de Garcia Santandreu- que hi era present arengant als seus fidels- el tractaren de traïdor, es va seure al meu costat i es lamentava totalment enfonsat per d’allò que havia creat.

Tragueu les vostres conclusions.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací