En agost: vacances

En agost: vacances
En agost: vacances | Pixabay

La present pandèmia ha posat a prova molts dels nostres hàbits o costums així, com també, la manca de previsió i les deficiències assistencials sanitàries i de tot tipus que tenim. Tal és el cas de les vacances, especialment de l’estiu. El cas és que s’hem acostumat, com quelcom normal, que la gran majoria de ciutadans prenga les vacances en agost, amb una clara preferència per les platges, aleshores, les conseqüències son evidents: caos a les carreteres i els transports, sobresaturació a les platges, problemes de manca de capacitat d’assistència sanitària o d’altre tipus, doncs, ja que els facultatius tenen dret a les seus vacances, contaminació de les aigües etc...Situació que es veu agreujada per la presència massiva del turisme estranger.

No hi ha altra alternativa al sistema que s’ha imposat per manca de planificació? La situació té a veure amb un model que al meu parer calia replantejar, tant en el que afecta al fet del turisme estranger com al sistema regulador de les nostres vacances. Tanmateix, el Covi-19 ha evidenciat encara més com basar la recuperació en el turisme i en l’oci massiu és un error, i això, implica qüestionar hàbits i costums, la qual cosa exigiria una regulació tant ara amb la pandèmia com en temps de normalitat.

Arreu del països avançats hi ha sistemes i regulacions, jo conec el cas holandes, llavors, des de 1986 les vacances es fan per torns basats en varies zones: nord, centre,o sud del país, durant tots els períodes de vacances, tant a les d’ estiu com les d’altres moments(Nadal, pasqua, tardor...) D’aquesta forma eviten que la gran majoria de la ciutadania prenga les vacances estiuenques durant el mateix període, i per tant es generen menys problemes de tràfic i massificació. El sistema forma part de la normativa que regula el treball i per tant és de compliment obligatori a tot l’estat.

L’exemple esmentat, que porta ja molts anys funcionant, no ha estat objecte de qüestionament, la ciutadania està habituada, i, pel que jo he pogut anar observant funciona. Podem preguntar-nos si això seria possible a casa nostra, òbviament implica un canvi de costums; els de sempre diran que això limita la llibertat, i que tothom te dret al cotxe i fer les vacances quan vulga, la realitat és que una regulació com l’esmentada, en un país on igual governen les dretes com les esquerres, fa possible que en nom de la llibertat no es puguen produir efectes nocius per la societat, i per tant va en la línea de la millora de la qualitat de vida.

Doncs bé, ja va essent hora de revisar costums, que com observem han anat degenerant en detriment de la qualitat de les pròpies vacances, comportant greus problemes, cas del tràfic, amb inevitables accidents i contaminació. Doncs bé, el sistema dels holandesos implica que tot ciutadà que ho desitja pot tindre les vacances d’estiu en agost cada tres anys, seria demanar massa?