El Museu de la Mar

La premsa ha informat sobre la rehabilitació de la Casa dels Bous, situada al Cabanyal, als efectes de convertir l’espai en Museu de la Mar. Es tractaria de la primera seu del esmentat museu, un ajornat projecte del Ajuntament del Cap i casal. Restarien llavors per a una fase posterior els altres dos edificis més per habilitar. El projecte del Museu del Mar es va anar gestant a partir de l’any 2000, data aquesta en la qual es va ocupar del tema el Consell Valencià de Cultura. Un tema que va generar prou debat tant dins l’entitat consultiva com en altres àmbits. Dissortadament les autoritats del moment, Generalitat i Ajuntament, aparcaren les propostes sine die. El vent de canvi del 2015 va reobrir la qüestió.

    El nostre país i la ciutat de València han tingut, i continuen mantenint, una evident relació amb la mar, la nostra projecció cultural, econòmica i social donaria per a un excel·lent museu dedicat a la mar, i no sols com es sol plantejar en ocasions com element d’atracció turística, sinó, alhora, com instrument identitari, i educatiu. Els ciutadans d’aquest territori, podem treure molt profit i coneixement de la nostra activitat marinera. Per això, com que tenim les obres en vies de tirar endavant, al haver estat adjudicades, podríem parlar i veure que hi ha al darrere , o siga quin el és el projecte en perspectiva. Desconec els continguts previstos, segurament l’administració tindrà quelcom ja elaborat, doncs, la ciutadania podria debatre, l’importància del tema va més enllà del barri, de la ciutat, puix que afecta tot el país.

    Al moment del debat al si del CVC, va existir un document, producte d’una ponència que va estudiar la qüestió. L’he rellegit i no incidia suficientment sobre els continguts, més aviat es buscaven espais per a la ubicació. Ara tenim ja el cas de la Casa dels Bous, tan vinculada a les practiques de la pesca, recordem aquelles imatges de Sorolla dels bous portant les barques a terra ferma…, quin és  doncs el projecte? Què hi podem dir? La veu dels experts és rellevant, però l’experiència que tenim ens mostra que calen més opinions i en un moment en el qual es parla d’una altra forma de governar calen debats i propostes. Satisfacció,doncs, pel pas que s’ha donat, un bona iniciativa que concilia recuperar un espai en declivi i donar-li una nova funció cultural i social.    

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací