Recordant Josep Vicent Garcia. Requisit lingüístic

El 17 de març de 2016, li vam donar l’últim adéu a Josep Vicent Garcia i Ramos al poble de Riba-roja de Túria, del qual vaig escriure en el Diari La Veu, una pretesa elegia en prosa. Josep Vicent no només va administrar desinteressadament, pels seus coneixements, durant anys i panys el recursos econòmics d’Escola Valenciana, sinó que sense ésser docent, procedent de l’AMPA del col·legi on estudiaren els seus fills, impulsat per l’estima al valencià, per l’activisme en el seu favor, remarcava sempre esperonant, la necessitat imperiosa d’implantar el requisit lingüístic al funcionariat, davant les successives i innumerables malifetes històriques rebudes pels valencià parlants. Finat ja, Escola Valenciana honorant-lo, va decidir plantar-se davant les Corts, després davant el Palau de la Generalitat, darrere d’una pancarta reivindicativa, fins que la llei prengués el camí del seu desitjat estudi.

Escola Valenciana, conscienciada també per Josep Vicent entre altres, així com entitats civils, van veure la necessitat d’implantar, negociant-la aviat, una nova llei d’igualtat lingüística, substituint l’obsoleta 4/1983 del 3 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià, que hi conté encara, l’exempció del valencià a l’ensenyament en zones del nostre territori castellà parlants. Per tant la nova hauria de contenir el propòsit que, tots els joves sense excepció d’aquest País, quan eixien d’escoles i universitats, sàpiguen d’igual manera no només valencià i castellà, sinó altres idiomes.

Ara mateix, tornant al requisit lingüístic, per fi aprovada una nova Llei de la Funció Pública, tothom que s'ho estimem ens felicitem, on el requisit s’inclou, encara que supeditat a un reglament posterior, que s’haurà de presentar en el termini màxim d’un any, per la qual cosa haurem d’ésser ben a l'aguat. Totes i tots hem gaudit de les "lloances” ofertes al Consell, als partits botànics que el sustenten, en la presentació per debatre i aprovar la meritada Llei, a les Corts del País, pels partidaris confessos d’aquell del bigot i la veu aflautada, el cos del qual jau a Mingorrubio i l’ànima, segurament franquejada per Sant Pere, al costat de la Santíssima Trinitat. Cal dir que, les paraules de “lloança”, els seus “vitols”, a bon segur figuraran en els annals de cronistes i cròniques parlamentaries, i cursos d’oratòria política de tota mena.

El PPCV venia anunciant per boca del seu diputat a les Corts Jose Antonio Rovira, que abolirien de la llei el requisit lingüístic, diuen ara que retiraran tal abolició, endemés, penedits i conscienciats dels efectes perniciosos de les seus lloances al debatre la llei, retiraran els laudes al debat de la Llei, perquè la Comunitat és rica, heterogènia, on es parla castellà, valencià, àrab, francès, anglès, xines mandarí-clementí. Rovira, inesperadament ha retirat així mateix les paraules acusatòries injustes al Botànic, de pretendre imposar el valencià per iniciativa de Compromís, mentre el PSPV fa el paper de ximple inútil. També retira el PPCV, havent consultat el PP a Madrid, clar, l’acusació que els pobrets de Compromís es proposen sigil·losament, pas a pas, implantar una nació valenciana independentista a imatge d’aquella que pretén Catalunya, i alhora també, retira les paraules acusatòries a Oltra, en les quals afermava que la vicepresidenta, li havia guanyat la disputa a la consellera Bravo, tot perquè no hi ha dret que ningú, absolutament ningú prive als valencians i valencianes de ser atesos en la seua pròpia llengua. Així que, amigues i amics, tothom no podia estar més content, visca València, visca!

El Partit Popular d’ací i d’enllà, pel motius exposats plegats, fervents com són partidaris de l’acompliment de lleis i reglaments, especialment les i els estatals, sembla que se’n han adonat que al «Real Decreto Legislativo 5/2015 de 30 de octubre, por el qual se aprueba el texto refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público» desprenent del qual el 11è principi de conducta, el qual resa textualment referint-se’n a tots els funcionaris, ja focen estatals, autonòmics, d’administracions provincials i locals que: «Garantizaran la atencion al ciudadano en la llengua que lo solicite siempre que sea oficial en el territorio». Així que, amigues i amics, tothom també content, un bon regal.

Prenent exemple Cs i Vox del PPCV, plegats, en una decisió que els honra, com a representants de la sobirania autonòmica, retiren les paraules feridores adreçades als “botànics” al debat, perquè han considerat que els valencià parlants, tenen dret d’usar la llengua pròpia, davant les administracions de tot tipus, incloent-hi l’estatal, i per tal que no escarneixen els seus representats, els recalçaran aquest dret, tot evitant que funcionaris al servei dels ciutadans, forces de l’odre públic incloses, paraules agres i multes, com «a mí hábleme en cristiano, no le entiendo, o vuelva usted mañana», o rebre multes per desobediència a l’autoritat.

Aprofite l’ocasió per esperonar el Consell, particularment la conselleria d’Educació, a fi que adapte la Llei del Plurilingüisme, que es posarà en vigor el pròxim curs 2021/22, a la nova llei Celaa d’Educació, perquè centres i alumnes de Secundària, ja que en aquesta nova llei són palesament perjudicats, perquè continuen oferint als currículums les mateixes hores de valencià que venien estudiant a primària –com ho han demanat un bon grapat d’IES recalçats per Escola Valenciana i altres entitats cíviques.

Com que les persones en general, sabem un bon grapat de coses, però no les sabem dir, armant desgavells i despropòsits enormes, m’acomiade en unes paraules que em fan goig de Rosa Luxemburg, filòsofa i activista social, denotant saviesa infinita: ”Quin temps tan extraordinari que vivim, plantejant problemes enormes i esperona el pensament que suscita la crítica, la ironia i la profunditat, estimulant les passions, o que, per damunt de tot, es fructífer”.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací