Boira XXVI (a)

Catedràtic de Llengua Valenciana i Literatura (2009), Doctor en Filologia (Teoria dels Llenguatges, UV, 1996), Llicenciat en Filologia Hispànica (UNED, 1991), Llicenciat en Comunicació Audiovisual (UV, 1997). Publicacions a IDEE, Discurso, Signa, Gramaycal, Tropelías, L'Arc, i el llibre Cifesa, mite i modernitat (els anys de la República), Eixam, 2000.

I 18.07.2012

Avui fa setanta-sis anys del cop d’Estat que va provocar la guerra civil, el fet que va assolar tot quant s’havia pogut construir d’ençà de l’acabament de la dictadura de Primo de Rivera, 1923-1930, poc tanmateix, però incomparablement més que durant el segle XIX, temps d’absolutismes i alternances amb un breu període de republicanisme 1868-1874, i les coses, ara, amb l’excusa de la crisi (2008-2012), semblen voler recular a temps pretèrits, amb una revisió de l’Estat constitucional a la baixa de més cafè per a tothom, i aplanar els trajectes iniciats el 1932 i 1978 (aquest ben coix), temptatives massa escasses per poder parlar de recuperació d’autogovern, si el que volíem era la reconciliació vertadera que es romp entre 1707 i 1714. Un Estat ho és si és capaç de contenir tothom en igualtat de condicions, respectant les diferències. I aquí això no passa.

II Claudicació

Escriure costa, més encara si la pretensió conté un temps i un espai que ultrapasse l’acudit o l’ocurrència del moment, la inspiració de l’instant que s’agraeix mentrestant hom pren un té, però si no és així i allò que es busca és fer encabir un cos assegut en el text la cosa ja no és tan fàcil, i s’ha de tenir un cap molt clar per controlar els viaranys que la ficció pot anat agafant, quasi imperceptiblement alliberada de la mà que pretén conduir, i s’esmuny cada cop que hi tornes i enceta racons imprevistos que s’engolfaven a la memòria, i arriba un moment que et pot i hi renuncies.

III Normalitat

Les llengües les parlen, certament, les persones, però és en contextos favorables o no que ho fan, i per això fins i tot aquell que ha ultrapassat la llei més estricta, que és la de la conservació de la vida, l’aliena, l’assassí, també esdevé esclau quan ja es podria erigir en marginal, de la mateixa manera que ho fan sistemàticament tots aquells que es veuen en disposició de reafirmar la seva condició de ‘normals’, i sempre, sempre, a favor de la llengua amb poder. Únicament en comptats casos, quan estan davant d’un minorista (venedor de llengua minoritzada) en solitari, la resta dels casos tracten a l’engròs.

IV Comiat

Dels escrits a mà, que tard o d’hora deixaran de sovintejar tant com fins ara, pel relaxament de les hores que passaré a la serra, els enyoraré per l’estil que la immediatesa del moment imposava, i qui sap si ara es mudarà en oralitat, que les llargues hores de conducció podrien imposar, però segurament hi tornaran les extenses perorades escrites al portàtil, que assagen períodes més amples, de contingut més prosaic i forma més meditada (com eren els dels clàssics i que els primers narradors del XIV temptaven de copiar –Bocaccio al seu Decameron-, quina gràcia), però l’instant il·luminat a la platja o la muntanya finirà de ser esclat.

V Plens

No hi ha cap poble que haja viscut tan a la vora dels déus com el grec, que hi haja dialogat, discutit, negociat, planificat, divertit i plorat; els són tan pròxims que s’hi barregen, fins i tot, i així tens herois capdavanters i faedors dels grups de l’Hèlade que són mig mortals, mig immortals (Aquil·les/Aquil·leu). Cap poble que tinga l’Olimp tan a prop i que puga consultar l’oracle per saber el motiu d’una desgràcia o la fi que prendrà una acció si s’arriba a encetar. Els grecs són mite, estan fets d’històries que ultrapassen els sentits i esdevenen eternes. Capbussar-se en aquella mar Egea (i per extensió a la Mediterrània) és com prendre un bany de divinitat i sadollar-se de coure solar i argentí, esdevenir una estàtua de bronze vivent, i acomplir el destí.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací