Pérez Contel, el nostre professor de dibuix

Tenia deu anys quan vaig encetar el batxillerat al Institut de Xàtiva, seria doncs, l’any 1951, allò era quelcom diferent al collegi dels Pares Claretians, a més a més de ser mixt, xics i xiques, hi havia professors i professores, d’això,però, ja parlat en altres moments, el cas és que les circumstàncies ens portaven a viure una nova realitat. Teníem assignatures amb professors diferents, aviat ens adonarem com aquest professorat no sols era diferent en funció de la matèria, sinó que, tanmateix, es respirava una mena de sorpresa a mesura que les classes i els cursos passaven, eixa era el cas del professor de dibuix, també d’alguns altres, parle de Rafael Pérez Contel. A la classe de dibuix fèiem allò que ens venia en gana, el “profe”no castigava ni obligava, no portava corbata, exhibia cabells llargs i totalment escarotats, parlava molt i de tot... ; llavors quan deixarem de portar pantalons curts, Pérez Contel va anar obrint-se i ens va mostrar allò que hi havia a més a més del dibuix: música, el jazz,pintura, escultura. En més d’una ocasió ens ajudà a editar una revista i en algunes activitats novadores.

Posteriorment a la meua etapa estudiantil, en la mesura que se recuperava per part del antifranquisme el passat republicà, i a causa del meua casament amb Elia Serrano vaig saber molt més del meu antic professor de dibuix, ja que el meua sogre,Joan Serrano metge i republicà, havia militant juntament amb ell a la FUE i al PCE, coincidint a la Model de València, mantenint amb ell amistat, fruit de la qual hem heretat alguns dels seus dibuixos . Pérez Contel en vida va obtindre el merescut reconeixement institucional durant els anys vuitanta, morint al 1990, carrers porten el seu nom, i la seua obra artística ha estat exposada en molts espais. Tota aquesta introducció ve a compte del treball d’investigació que ha fet el Professor Macharowki, un argentí fincat a la ciutat de València, a partir de la qual acaba de publicar un llibre força interessant tant des del punt de mira de l’ensenyament artístic com de la memòria històrica que estem recuperant.

Parlem,doncs d’un llibre, i d’un valencià que ha estat important com introductor de la pedagogia artística, a més a més d’haver estat un lluitador d’ aquella II República, i ens ha deixat un nombre considerable d’obres d’art, majoritàriament escultures, algunes en carrers i places. Aquesta publicació porta un títol prou aclaridor: «Rafael Pérez Contel, pasión por la Enseñanza del Arte». A les prop de cint-centes pàgines l’autor ens aproxima al nucli de joves artistes que van emergir al País Valencià durant aquella primavera republicana, i es centra en el nostre professor de dibuix, el llibre és un homenatge a la seua tasca artística i pedagògica desenvolupada des del 1935 fins 1978, es tracta d’una aportació innovadora acreditada amb molts testimonis que figuren al llibre.

El llibre inclou molt material gràfic que visualitza els espais urbans relacionats amb la vida i professió, així com també de companys i amics, alumnes, escultures, publicacions, gravats del estudiants, i tota una sèrie de elements que son part de la nostra memòria. Rafael Pérez Contel, com part de l’avantguarda artística nascuda als anys trenta, es va relacionar amb la gent de Nova Cultura i el seu fundador Josep Renau, i amb altra gent com Vicent Beltran que seria Director de la Real Acadèmia de Belles Arts, Manuela Ballester, Antonio Ballester, Francisco Carreño, Enric Climent, i un llarguíssim etcètera. Després de la davallada del 1939, i el pas per la presó, aconseguí entrar al ensenyament ocupant plaça a Xàtiva i València seguint la seua trajectòria educativa.

La nostra cultura, que és part fonamental de l’ identitat que tenim com a poble, es va enriquir amb les aportacions capdavanteres de Pérez Contel, aquell més que curiós «profe» d’aquell vell institut del meu poble, un edifici del segle XVIII, convertit ara en Museu de Belles Arts, al que vos recomane visitar.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací