A l’agost, vacances

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Amb la pandèmia s'ha fet més evident la manca de racionalitat del nostres hàbits en relació a les vacances. La tendència dominant és la concentració d’estiuejants a l'agost, i la segona característica seria que les preferències es concreten anant cap les platges. No estic descobrint res de nou, però ens hem anat acostumant a acceptar les conseqüències com inevitables i resultat del «progrés», és més, el turisme, entés en la forma que està funcionant, continua manant i apareix com una font de beneficis per a la societat. Aquesta situació ha comportat la urbanització de les nostres costes, amb una edificabilitat concentrada que està tenint efectes en relació al clima i els recursos naturals entre altres. Per altra banda, l'afluència en un curt espai de temps de molts milers de vehicles igualment crea molts efectes negatius.

En alguns territoris del nostre entorn s'han buscat fórmules per evitar la concentració de les vacances al mateix mes. He conegut algun cas concret de torns establits per llei, tenint en compte les diferents situacions de les persones, com és el cas de les famílies amb menors. Nosaltres el pensionistes seríem el primers que podríem canviar de costums, poc costaria... Altres, els adults més joves sense fills, també haurien de tindre altres opcions, i deixe per un altre moment l'altre tema a estudiar com és el dels «botellons».

Davant de l’opció majoritària de sol i platja, està el cas de les vacances als pobles o espais naturals. Amb les restriccions de desplaçaments fixats per a Covid, molta gent ha descobert l’encant de molts llocs, i això, que té la seua vessant positiva, també pot ocultar alguns problemes nascuts de la manca de previsió i de criteris. Una part d’aquestos pobles amb encant, de sobte s'han trobat amb els turistes, que han desembarcat amb el seus cotxes i mòbils, sense tindre establides normes i espais d'aparcament ni estar preparats per a la invasió turística.

Doncs ara, amb l'arribada de les vacances en aquest agost, cal que pensem sobre com introduir més racionalitat a les vacances i, per tant, al turisme. D'acord, el dret a gaudir de períodes d'esplai durant l'any i a l'estiu va ser una conquesta social, resultat de lluites i reivindicacions que van aconseguir l'establiment de les vacances pagades; fins els nazis ho assumiren. A Espanya el «Fuero del Trabajo» del franquisme ho feu arreplegant allò que el Front Popular ha fet realitat.

Parlar d'aquestes coses pot resultar poc «polític». Cal, però, fer quelcom, que hi ha costums i hàbits és cert, com també passa amb el tema de l'horari de feina, el qual igualment resulta poc idoni i racional.