L'home que no va voler tornar al seu país 2

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Segona part

Capítol 1 continuació

En un dels carrers del poble, van comprar una caseta d'uns noranta metres quadrats, però que devia tenir un munt d'anys. No es van preocupar a canviar res, ja els anava bé, tot i estar força atrotinada amb escalons desgastats. D'un dia per l'altre, impossible donar-li una altra tonalitat. Tampoc estaven ells per fer canvis: els haurien calgut tot un tropell d'operaris com ara obrers, pintors, lampistes o fusters. Per contra, eren gent militar militar i a cap dels dos els agradava les obres. Obvi que, retirat de l'exèrcit, van venir buscant pau i havien trobat com a destí eixe racó desconegut, lluny del seu país, massa sovint en conflictes bèl·lics: semblava mentida! Millor, molt millor, abandonar la fredor de pilotar una avioneta. Si mentre volava, els enemics l'hagueren tocat, hauria pogut caure en qualsevol moment, s'hauria convertit en un munt de ferralla, i entremig ell. Potser li hauria pogut fallar el motor. Oh i tant! D'ençà que es va enlairar en el darrer vol, l'angoixa l'escanyava com mai. Arribaré a la base, estaré fora de perill, es qüestionava tothora quan només li faltaven uns quilòmetres pel final, i Déu n'hi do quina manera de patir.

Va canviar el clima fred i plujós de l'Atlàntic, la casa amb jardí envoltada de paisatges verds a Gloucester, per un clima assolellat i paisatges més aviat secs amb camps d'oliveres, ametllers i vinyes, en un entorn tranquil. No se sentia res, més enllà de mussols i teulats, o cigales i orenetes a l'estiu.

Tot i això, mentre dormia, cada campanada de les campanes quan tocaven les hores, igual li semblaven avions enderrocats que explotaven. Tal vegada somiava amb explosions, amb cases incendiades, fragments de cossos tirats per terra i gent ferida que el mirava, i no sabia si demanant-li pietat, o mostrant-li odi. Donaria qualsevol cosa per treure-s'ho del cap.

Continuarà...