Les coves del Tossal i Matutano de Vilafamés, què fer?

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Aviat farà un any del Decret de la Generalitat de huit de gener de 2021, declarant BIC (Bé d'Interès Cultural) les coves del Tossal i Matutano de Vilafamés, dos jaciments arqueològics de gran rellevància, el primer per conservar restes de l'homo neardentalensis, un immediat antecedent de l'homo sapiens que és el nostre ancestre, puix a les excavacions que s'han anat fent fins ara han aparegut restes que evidencia moltes de les característiques de la vida i l'alimentació d'aquells primers pobladors; el segon, la cova del Tossal, per presentar la particularitat d'haver-se trobat en ella més de dos centenars de cudols amb pintures rupestres del magdalenià amb una antiguitat de milers d'anys.

El Decret en qüestió amb la declaració, esperada després d'insistir i demanar les gestions oportunes, arbitra tota una sèrie de mesures protectores pels jaciments i el seu entorn, aspecte aquest darrer que en moltes ocasions s'oblida, ja que els BIC necessiten que els espais immediats siguen coherents amb els béns protegits, per tant, cal que el paisatge que envolta els jaciments, tant el que es troba a la muntanya com el que hi és al casc construït, no genere contradiccions visuals. Plena satisfacció, doncs, per la declaració, per això el veïnat i el nostre Ajuntament hem de ser conscients del fet i hem d'actuar en conseqüència.

Ve al cas parlar ara del present i el futur immediat, la qual cas comporta abordar l'assignatura pendent del Centre d'Interpretació. Fa ja un pocs anys es construí un edifici que al si interior es troba la Cova del Tossal, el projecte era que l'immoble seria en un centre museístic o d'interpretació dels jaciments i del passat prehistòric de Vilafamés. A hores d'ara tenim un edifici amb coberta i murs fets tancat "sine die", sense ús ni perspectiva almenys explícita d'obertura, quins projectes té el nostre Ajuntament, quines previsions s'han fet? Deixe fetes les preguntes, les respostes no em corresponen a mi.